Review: Man of Steel

Lepas test semalam, terus keluar tengok wayang. Kitorang memang teringin sangat nak tengok Man of Steel sebab tengok trailer cam gempak je, plus baca positive review kat internet....tapi....borink la...!! Serius x tipu.

Lupakan semua pasal superhero Superman yang korang kenal sebelum ni. Sebab superhero yang dipaparkan dalam cerita ni macam permulaan kisah la pada asal-usul Superman tu. Masa ni Clark Kent belum lagi kerja kat Daily Planet. And say goodbye to spende merah....oh nooo....Superman x pakai dah spende merah kat luar. Sut dia nampak cam mantap la.

Sinopsis nye lebih kurang macam ni. Ada satu planet ni, nama nye Planet Krypton and Planet Krypton bersama bangsanya hampir pupus. And sorang pahlawan kat Krypton nama Jor-El cuba meyakinkan pemimpin tertinggi Krypton untuk selamatkan planet diorang. Tapi, belum sempat nak buat macam tu, Jeneral Zod (jahat ni!) cuba untuk merampas kuasa maka terceruslah huru-hara. Pada masa yang sama, Jor-El tu dapat anak lelaki yang diberi nama Kar-El. Jor-El dan isterinya, hantar Kar-El ni ke bumi dalam satu kapsul sebab nak selamatkan anak diorang ni dari Jeneral Zod. Lagipun, Kar-El ni special sikit sebab dia lah satu-satunya baby yang lahir secara semulajadi setelah berkurun lamanya kat Planet Krypton tu. Lepas je Kar-El dihantar ke bumi, Jeneral Zod and the gang ditangkap dan dibicarakan. Jeneral Zod bersumpah dia akan cari Kar-El ni. X lama lepas tu, Krypton memang terus musnah. Oh, btw, Jeneral Zod dah bunuh Jor-El. Then, bermulalah kehidupan Kar-El sebagai Clark Kent di bumi. Kalau korang pengikut cerita Smallville, kehidupan Clark Kent masa muda remaja ada la sikit macam tu. Macam biasa lah, orang jahat memang susah nak mati. Jeneral Zod datang ke bumi and bermula lah pertarungan antara beliau dan Clark Kent.

Btw, simbol S kat baju superman tu means "hope" bukan "superman" (dalam cerita ni lah).

Hero dia aku rasa x berapa nak hensem lah. Sekali pandang macm Hritik Roshan x jadi pun ada. Macam Pakistan sikit pun ye..macam bangla pun ye..huhu...

Cerita ni macam hindustan pun ada gak...tetibe je Clark ni tangkap cintan dengan Lois....errrrrr


Biasa la kalau banyak babak x logic kan, e.g kemusnahan yang melampau...boleh bangkrup Amerika kalau bangunan semua habis hancur gitu...satelit pun bole jatuh.

Ending dier, Clark ni bunuh Jeneral Zod by telengkan kepala dia..hok aloh....dari awal lagi ko telengkan kepala dia kan senang.

Pakcik-pakcik tengok wayang pukul 12 x pegi solat jumaat ke?

23 comments:

  1. best nya gi tgk wayang..... jaa belum tgk lagi citer tu..huuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe...tunggu diorang upload kat internet pun bole....hehe

      Delete
  2. Hoohoho... aku baaca sinopsis kau macam best tapikawan aku cakp citer ni tak best.. hehehe
    Jadi aku rasa tak best. Keh keh keh

    #aku lagi suka fast n furius 6. heee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sumpah borink cerita ni...berapa kali ntah tengok jam dlm wayang tu sebab nk tggu habis..hoho

      Delete
  3. Replies
    1. x pe bunda..layan drama tv pun best =)

      Delete
  4. ada juga ckp citer ni xbest..tp kena tgk sndirilah baru tahu kan best ke x..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermmm....betul3..tp bg saya, movie ni kurengg sikit la... ^^

      Delete
  5. emm hero tak hensem takpe klu cite best.klu tak best mmg rugi je la beli tiket.haha

    ReplyDelete
  6. tak terasa pn nk tgk cerita ni..
    ok..sebenarnya cerita2 dia sebelum ni pn xpernah tgk..

    tu mcm rasa ok je tak tgk..haha

    ReplyDelete
  7. assalam,

    bunda jarang sangat2 tengok movie...apa lagi omputih..ke panggung pun jarang..ngadap tv jelah..

    ReplyDelete
  8. hai.. salam kenal,
    follower no.346
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
  9. sy ak tengok trus cancel harituh..coz kwn ckp boring giler coz tlmpau panjang citer die..Btw.. Sy nak tumpangtanya boleh?? Kamu dulu penerapan diploma sekali ngan UPU punya results tak??

    okeh

    SURAT TAWARAN RASMI UiTM BAGI PENAWARAN KE SARJANA MUDA UiTM SESI 1 2013/2014 KEMASUKAN SEPTEMBER 2013 BOLEH MULA DISEMAK DAN DICETAK BERMULA TARIKH SEPERTI BERIKUT:-
    i) LEPASAN STPM DAN MATRIKULASI/ASASI
    12 JULAI 2013 BERMULA 12.30 TENGAHARI

    ii) LEPASAN DIPLOMA UiTM DAN IPT LAIN
    12 JULAI 2013 BERMULA 12.30 TENGAHARI

    iii) PENERAPAN SEMESTER AKHIR DIPLOMA UiTM/KOLEJ BERSEKUTU UiTM
    24 JULAI 2013 BERMULA 12.30 TENGAHARI

    iv) PENERAPAN FAST TRACK PERAKAUNAN AC 111
    24 JULAI 2013 BERMULA 12.30 TENGAHARI

    v) PENERAPAN ASASI UNDANG-UNDANG UiTM (PI005)
    24 JULAI 2013 BERMULA 12.30 TENGAHARI
    vi) LEPASAN GCE A-LEVEL/AUSMAT/SETARAF
    1 OGOS 2013 BERMULA 12.30 TENGAHARI


    Saya baru habis part 6..akan masuk intake sep ni..so rasanya mana satu ya?? 12 or 24th.. ^^tq..may ALLAH bless u

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak baru je habis part 6 kan..so ambik yg 24 july tu ^^

      yg 12 july tu yg memang dah lepasan,dah grad...hope dapat membantu..btw, dapat uitm mana?

      Delete
  10. Salam kak. Sya lepasan diploma sains. cgpa 3.73. Rasanya nak mohon course dental ni kena consider x? sedih kot saya sekrang. T_T. Harap dapat bantu. May ALLAH bless you

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik...akak x berani nak jamin lah awak boleh dapat ke x. but why not trying kan? akak dulu pn cgpa 3.8 n kena wat rayuan...tapi..budak2 kat kelas akak yg asasi n matrik semua memang 3.9-4.0. tapi kalau betul2 minat, kena usaha la sikit n jgn lupa doa. masa akak x dpat dulu pun sedih sangat, tapi akak doa banyk2 n alhamdulillah dapat. if ada rezeki, insyaAllah ada...btw, awak dah apply kan? dah dapat result ke? if x dapat, akak suggest awk pergi bahagian pengambilan pelajar kat uitm shah alam. macam akak bagitau, doa+usaha insyaAllah...

      Delete
    2. hehe...yang kat atastu sy sbnrnya...bingung which one..so 24 hribulan..sy dah smngat dah...haha...Sy UiTM sabah...dah habis dah diploma sains.... Alhamdulillah ANC. tapi tak tinggi...tulah..sy lemah bab fizik ni....oh my fizik..hehe....

      Gini, harituh takda dentistry kena offer untuk penerapan, so sy mail fakulti dentistry dan diorang ckp boleh rayu.. Then sy dah hntr surat rayuan skali ngan transcript to deans.. dalam bulan 3 hari tuh...Rasanya patut tak sy hntr lagi surat kat bahagain pngambilan? hehe.... Kak, best nya dah dpt dental... InysaALLAH dental for ummah kan?? sy nak sgt dpt dental... N nak ke S. Alam. Tapi super jauh, saya tak mampu. Dari sabah ke sna kos sgt tinggi..heheh.. tq kak.

      Btw kak, 1 more ques(berantai hehe)... Kwn kak dr dip b rapa org yerh?? n pointer diorang 3.9 gak?? Tq.. May ALLAH bless U ^^

      Delete
    3. banyak soalan ni..nk jawab mana dulu ea...hehe..

      it's ok lah if awak dari sabah pun..kat sini ramai je dental student from sabah n sarawak. kat kelas akak sekarang pun ada sorang dr sabah n 2 orang dr sarawak.senior2 pun ramai dari sana.

      why not awak call terus bahagian pengambilan pelajar, n cakaplah yang awak dah buat rayuan n hantar surat. maybe diorang boleh terus check. oh btw, awak hantar surat tu by pos biasa or poslaju?

      Alhamdulillah..bagus niat awak nak masuk dental course ni. Niat yang baik insyaAllah dipermudahkan.

      Oh ya,,don't worry bout kos, kalau dah berjaya masuk dental, nant dapat jpa ^^

      time akak, budak dip yang masuk dental semua ada 4 orang include akak la..result diorang lebih kurang akak gak. maybe sebab ada kuota untuk student dip kan..so, maybe x lah strict sgt pengambilan dier tu

      Delete
    4. Owh.. saya ni terInspire by Dental student gak... Pernah ada yg cek saya masa pergi klinik harituh....

      Tahniah sangat kak.ANd terimakasih sangat2 sebab jawab persoalan yg panjang berjela ni..hehe.. ^^.. tq may ALLAH bless u..nti Sy try call Pengambilan Pelajar.. hehe

      Delete
    5. Ok kak..smlm pendek ja yg sy reply...Malam kot..ngantok balik dari kerja...

      1st) tq sudi menjawab persoalan yg terlalulalulalulalu panjang..hehe

      2nd) Wah...ada gak budak sbh...sy nak sgt ke s.alam...tp xda duit skrng..tnggu bulan 9 kot...

      3rd) InsyaALLAH. Sy akan call pengambilan pelajar kak. Tq for ur advise...sy sampai terbwak ke mimpi lagi tau..after solat subuh tadi..sy mimpi sy call pengambilan pelajar... hehe..

      Btw,,,,,,,, results diorang mcm kak mmg kira hebat lah tuh.. 3.8 tuh..sy ni yg 3.7 susah sikit...N sangat strict kot..harap sy dpt lah dental course ni.. tq kak.. may ALLAH bless U n Salam Ramadhan

      Delete

let's komen-mengomen..