Hari Merayu

Semalam result penerapan UiTM dah keluar. Lepas dah refresh website UiTM banyak kali, akhirnya link untuk check keputusan pun muncul. Dengan rasa neves nye, saya pun semak lah keputusan....


Malangnya, saya GAGAL untuk dapat tempat di UiTM. Sedih? Mestilah...bukat setakat sedih, hati saya ni dah berkecai dah...air mata ni pun terus lah berjurai2 gugur...


Bila klik kat link untuk buat rayuan, ia kata TIADA PROGRAM RAYUAN YANG DITAWARKAN UNTUK LEPASAN INI.
lagi lah hancur hati saya. 

Heart-Broken

Tapi, petang tu, saya dapat call dari Hazim. Beliau cakap boleh buat rayuan, kena pergi kat Shah Alam. So, saya pun tanya lah segala macam hal kat Rasyid. Tq korang..sebab banyak membantu (^_^)

So, hari ni pun pergi lah buat rayuan kat Bahagian Pengambilan Pelajar. Hasilnya? X tau lagi lah,,pegawai yang berurusan dengan saya suruh tunggu sampai hari Jumaat. Dari gaya percakapan, macam beliau ada bagi harapan. Tapi saya x nak lah terlalu yakin. 

Masa kat kaunter rayuan tu, telefon asyik berdering je. Sampai pegawai tu cabut wayar telefon. So, sape2 yang call kaunter tapi x dapat tu, sori lah ye...huhu...masalahnye, tu telefon bilik mesyuarat,,bukan telefon kaunter. And pegawai-pegawai yang ada pun tengah sibuk layan perayu-perayu macam saya ni, memang x cukup tangan lah if nak layan panggilan telefon kan...

tension layan kerenah orang through phone

Apa yang dah berlaku kat saya ni adalah benda yang amat menakutkan saya. Ye lah, sebelum ni dengar jer cerita kata yang dapat 3.9 or 3.8 pun x dapat tempat. Tapi, masa saya isi borang dulu tu,,saya macam rasa yakin jer saya akan dapat tempat. Bila dah jadi macam ni, memang betul lah kata2 tu kan. So, untuk adik-adik/ kawan-kawan yang masih berjuang untuk ke degree tu,, korang memang x de pilihan lain melainkan kena dapat result yang sangat excellent. If x, jangan mimpi lah nk apply critical courses macam dentistry, medic, pharmacy, etc.

Sekarang ni, memang saya  redha jer dengan keputusan rayuan. Sama ada berjaya atau tidak, saya akan terima dengan hati terbuka. Ye lah, saya pun selalu doa pada Allah untuk berikan pilihan yang terbaik buat saya. Kalau Allah x izinkan saya untuk study in dentistry, maknanya Allah dah rancang jalan yang lebih baik untuk saya. 

Failure doesn't mean Allah has abandoned you
it does mean He has a better idea

11 comments:

  1. bwk byk bersbr ye dear.. insyaallah kalau ada rezki dptnye tu..

    ingat, stiap benda yg terjadi ade hikmahnye =)

    yg pasl result tu memg btol pn. kalau nk mintak kos yg berkaitan medic, pharmacist and dentistry memg kne dpt pointer yg tinggi. atleast 4flat. haha xD sbb rmai apply kos ni so they will choose the best among the rest. lgi satu sbnrnye kte kne pandai pilih kos based on our result. so ape yg kte hjti insyaallah dapt. hee >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun..ingatkan my pointer dah ckp tggi la kan nk lepas, rupenya x cukup gak...pihak uitm kata cut point ialah 3.93!!hrmmmm~

      Delete
  2. ALL THE BEST SARA! insyllah ade tempat untuk kau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq umi. merah bibir ko..muahh sikit

      Delete
  3. selamat maju jaya..
    semoga dapat masuk U...
    banyak2xkan berdoa...

    ReplyDelete
  4. Salam . Sy nak tanya boleh ? Berapa cgpa awak and result muet awak ? Sy tengah tunggu result penerapan jugak ni . Tak apply pon upu and unhas :'( . Bila dapat jumpa blog awak , rasa takut sangat . Mind to share camne awak apply rayuan tu ? If anf if sy tak dapat . Kena pegi uitm shah alam la eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Sorry saya baru on blog ni..ermm..if ada nk tanya lebih, just email me flavia8meira@gmail.com
      Coz if nak jawab soalan awak sekarang mcm dah terlambat..huhu

      Delete
  5. Akak nak tanya ...akak apply dentistry ni utk penerapan semester akhir atau penerapan lepasan diploma??sye part 5 diploma sains..

    ReplyDelete
  6. Pointer akak berapa masa apply dentistry??

    ReplyDelete

let's komen-mengomen..