Review : Ada Apa Dengan Cinta 2

Being a fan of Ada Apa Dengan Cinta, this is the most awaited love story sequel between Rangga and Cinta. Remember Rangga and Cinta back then were still in high school? This is their love story when they are adult...in their 30s I guess.

So, here the story goes....

Cerita bermula dengan Cinta and the gang plan nak bercuti kat Yogyakarta. Ingat tak this girls group kan consist of 5 orang. Tapi, Alya dah mati sebab accident. And sorang lagi si rambut kerinting, Karmen yang baru je pulih dari drug addicts. So, diorang gi holiday ni after Karmen dah keluar from rehab.And oh, diorang semua ni dah kahwin except Cinta lah...hehe. Milly tengah pregnant first baby. Maura anak dia dah 4. And Karmen pulak, dia berpisah dengan suami dia sebab suami dia ada perempuan lain, thus sebab tekanan dia involve dengan drugs. Cinta pulak baru je bertunang dengan Trian.



Di satu sudut dunia yang lain, New York terdapat seorang pria..sape lagi..Rangga lah. Rangga is a writer and at the same time he owns a cafe. Ayah dia dah meninggal. Kawan merangkap business partner dia, Dinno, bagi semangat kat Rangga untuk menulis balik. And dia kata mungkin semangat tu ada pada gadis kat Indonesia. Kebetulan pulak, lepas tu ada sorang perempuan ni datang, claim as adik tiri (x ingat pulak nama dia) pada Rangga. This adik tiri request Rangga untuk jumpa mak kandung Rangga ni kat Yogyakarta. 


So, yada yada,,,diorang pun terjumpa kat Yogyakarta. So, mula-mula memang lah Cinta tak nak maafkan Rangga, Tapi, Rangga pulak dia nak explain kenapa dia mintak putus dulu. Oh, btw, Rangga mintak putus tu by surat ok. Cinta punyelah happy dapat surat dari Rangga from New York, rupa-rupanya nak break. Tapi, semua tu terjawab lah why. 

Cinta & Rangga masa ni diorang dah jumpa balik, and diorang spend times together

Cinta bagitau kat Rangga yang dia dah tunang. Diorang spend one whole day pagi sampai esok pagi nye sama-sama. Sebab lepas tu, Cinta nak balik Jakarta dah. Tapi,,,sebenarnya,,,diorang ni kan masih saling mencintai. So,, apa akan jadi lepas tu? Agak2 diorang dapat berdua bersatu tak???jeng..jeng..jeng.. spoiler sangat ni...x best lah kan.

Masa ending first movie tu macam tergantung gitu sebab Rangga kena pergi New York, so this sequel reveals everything that has happened all these years. Bagi saya, bukan kisah cinta diorang yang jadi nadi dalam cerita ni. Tapi persahabatan antara Cinta, Maura, Milly and Karmen. Diorang sentiasa ada untuk satu sama lain. And bayangkan lah, kawan dari high school sampai dah besar, dah kahwin sentiasa sama-sama.

I don't know how to rate this movie. Bagi peminat AADC, yes this is worth it. Tapi, bagi yang bukan peminat, mungkin korang rasa cerita ni agak...ermm..bosan? Maybe sebelum korang tengok AADC2, korang patut tengok AADC dulu...untuk dapat feel dia. Sebab sape yang dah pernah tengok AADC je kot faham and dapat rasa feel dier tu. Tapi, bila tengok movie ni rasa macam nak gi travel ke Yogyakarta pun ada gak. Lagi-lagi, bila Rangga bawak Cinta jalan-jalan.ooppssss,,, spoiler lagi,ngeee~


My most favourite line dalam movie ni,,

"Rangga,  apa yang kamu lakukan sama aku itu jahat" - Cinta
#AADC2 #Rangga #Cinta #AdaApaDenganCinta2
just a funny story, masa nak beli tiket tadi,
"ada apa dengan cinta" - roomate
"tak de pa pe.." - cashier
dan kami pun berhuhuhuhuhuhu

1 comment:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
    (pakej lain sila whatsapp)

    Day 1
    ● Tebing breksi
    ● Kotagede (kilang silver & chocolate)
    ● Sandboarding Parangkusumo
    ● Parangtritis beach
    ● Manding (leather arts)
    ● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

    Day 2
    ● Merapi lava tour (sunrise)
    ● Borobudur temple
    ● Kalibiru

    Day 3
    ● Timang beach
    ● Cave tubing pindul
    ● Pinus Forest
    ● Bukit bintang

    Day 4
    ● Drop off to airport

    Harga bermula dari:
    RM 602 (ALL IN)*
    RM 452 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

    Pakej termasuk
    ● Private kereta / van AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
    ● Pick up & drop off airport
    ● Hotel *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
    ● Supir / Pemandu
    ● Makan supir
    ● Parking
    ● Semua entrance fees sesuai itinerary (include Borobudur entrance fee $25 (Rp 325.000)
    ● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
    ● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
    ● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
    ● Air mineral
    ● Insurance

    Exclude:
    ● Flight Ticket
    ● Airport taxes
    ● Gondola ride bilamana pergi timang
    ● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
    ● Menu tambahan untuk dinner / lunch
    ● Tips untuk driver (seikhlasnya)

    Note:
    Harga dapat berubah setiap masa
    Harga tidak berlaku bagi high season

    >>> Untuk pakej pelancongan jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
    >>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
    >>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

    Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.


    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb



    ReplyDelete

let's komen-mengomen..